Daniela Albero: "Crees una família entre la gent de l'Erasmus que et fa sentir com a casa"

| Paula G. Mataix | Estudiant fora

Daniela Albero Belda

En esta tercera entrevista per a "Estudiant fora" des de Banyeres de Mariola viatgem fins a Dubrovnik, ciutat que supera els 40.000 habitants situada en una península que ix de Croàcia i banyada pel Mar Adriàtic, en l'extrem sud del país. Viatgem de la mà de la jove banyeruda Daniela Albero Belda, estudiant d'Economia en la UV.

Dubrovnik

Què estàs estudiant? I què va ser allò que et va portar a decidir-te per la teua carrera?

Estic estudiant economia a la Universitat de València. Elegir una carrera, considere que no és una cosa fàcil, ja que, primerament vas a estar 4 anys o més estudiant-ho i després vas a dedicar-te a d’això, per tant ha de ser una cosa que realment tingues curiositat. Jo per exemple, no em va ser fàcil decidir-me per una rama, però finalment vaig veure que el que més m’interessava, del que més m’apetia saber i aprendre era sobre l’economia això que vaig començar.

01

Per què vas triar Dubrovnik per fer el teu Erasmus? Quina ciutat o país era la teua segona opció?

En un primer moment el destí que més m’agradava era República Txeca, la cosa estava complicada ja que sols hi havia un lloc i jo no era de les primeres en la subhasta per a elegir país, per tant soles tenia una cosa clara, anar a una ciutat a on poguera sobretot parlar anglés (ja que el meu nivell d’anglés era molt baix i soles podia accedir a llocs a on demanaren un B1 d’anglés) per tant, quan em va tocar el meu torn de decidir un país ja quasi sols quedava Letònia i Croàcia, així que com en Letònia fa molt de fred i les hores de sol en certes estacions de l'any són limitades, vaig decidir anar a Croàcia. Per tant, fins que no vaig eixir de la sala apenes sabia a on anava.

02

Abans d’arribar a Croàcia coneixies algú que ja hagués realitzat els seus estudis allí?

Per sort, una companya meua de classe també va elegir eixe destí a l'igual que jo. Per tant, no estàvem soles, sabíem que teníem a algú al nostre costat.

03

Consideres que Dubrovnik és una opció habitual entre els i les estudiants? I Croàcia?

Diria que no, el destí més típic en Croàcia per anar de Erasmus és a Zagreb, que és la capital i ahí sí que hi ha molts Erasmus tant d'Espanya com de la resta d’Europa. Per exemple en Dubrovnik sols en el primer semestre hi havien uns 120 Erasmus en total (relativament pocs) que comparant en Zagreb hi havia uns 200, sols contant els espanyols.

No crec que Croàcia siga un lloc típic per a fer l'Erasmus, crec que es més normal Itàlia, Polònia, Alemanya...

04

Com definiries la ciutat on estudies?

Aquesta ciutat és molt turística, per tant en temporades com setembre, octubre o principis d'abril, maig i ara juny a l'igual que tot l'estiu, és excessivament cara, per tant, els Erasmus d'ací s’enfronten a un problema i és que en estiu no pots eixir a sopar o a fer altres activitats perquè és molt car i en hivern, com no hi ha turisme per a mantindre els llocs oberts, està tot tancat, ni les mateixes persones que viuen en la ciutat poden aguantar el nivell de vida en temporada alta. Per altra banda la ciutat és preciosa, xicoteta, però amb molt d’encant, té una ciutat emmurallada i pots recórrer els 2 km de muralla voltejant la ciutat i veient un poc totes les cases reconstruïdes després de la guerra i com algunes estan encara devastades. També les vistes són precioses, ja que hi ha molta costa i l’aigua es súper cristal·lina, el que sembla un paradís perquè hi ha també moltes illes, el que fa un paisatge únic.

05

La teua vida d’estudiant és tal com la imaginaves?

La veritat és que anava amb poques expectatives, així que no sabria dir-te, (pensava que hauria d'estudiar molt més).

06

Com és un dia de la teua vida a Dubrovnik?

Abans era com si estigueres més o menys en qualsevol altre lloc, vas a classe, dines, ixes amb els amics i més o menys es resumia amb això, però ara en maig més o menys que feia més calor anàvem de tant en tant a la platja, encara que l'aigua estava molt freda, però desde fa unes setmanes arrere (07/06/2022) l’aigua del mar ja està més calenteta i les temperatures han pujat moltíssim, per tant ara el "plan" és anar a la platja per a refrescar-se i evitar les hores de més calor.

07 

T’ha costat molt acostumar-te a la vida a Croàcia pel que fa als horaris, menjar, temps d'oci, vida nocturna, el clima i altres? Explica’ns un poc quines han sigut les teues impressions en aquests aspectes.

La veritat és que no molt, l'horari del menjar ho fas tot un poc abans però ja està, pel que fa a l'oci nocturn sí que em va costar un poc més, perquè amb el Covid hi havien poques restriccions en tema mascaretes, certificat Covid o altres tipus de restriccions que teníem a Espanya, però sí que tancava tot a les 12 de la nit, però inclús ahí ens vam acostumar a les hores d'eixir.

08

Has tingut dificultats pel que fa a l’idioma? Entenem que l’ús de l’anglés també estarà estés allà, és així?

En un primer moment sí que va ser més problema, ja que el meu nivell d’anglés era molt baix, però tot i això no vaig tindre cap problema pel que fa a poder superar les assignatures.

09

I pel que fa al canvi de moneda?

El canvi de moneda juntament a que els productes no tenen el mateix preu, algunes vegades pot dur a confusió, però al cap del temps no has ni de pensar, molts euros són? Simplement és com quan tu vas a comprar al mercat, veus el preu i directament saps més o menys si està bé de preu.

10

Quins avantatges i desavantatges trobes d’estudiar a Croàcia?

Un dels avantatges que crec que són en general que en Erasmus ho faciliten molt a l’hora d'estudiar.

11

Has visitat altres zones del país o de moment no?

Sí, he visitat més o menys Croàcia, primer per la costa fins a arribar a Itàlia i després per el centre desde Zagreb i voltants.

12

Croàcia crida l’atenció per la seua gran quantitat d’illes, has visitat alguna? Com viuen eixe fenomen d’illes pràcticament deshabitades allí?

Sí, he arribat a visitar unes quantes illes, cada una té un poc la seua peculiaritat però finalment totes acaben semblant-se prou. Les illes és una cosa que a Croàcia li dona una escènica especial i el que fa que siga encara més bonic el paisatge.

13

Has aprofitat per veure països propers?

Podria haver visitat més països, però inclús així n'he visitat prous, com per exemple: Itàlia, Bòsnia i Eslovènia.

14

Podem dir que hi ha un èxode de gent jove formada que busca millors oportunitats de les que pot trobar ací, com valores este fenomen?

Jo crec que sí, però això no ho he pogut observar allí, però en països con Irlanda es pot veure gran quantitat de gent que se’n ha anat dels seus països per poder trobar un treball amb unes condicions laborals millors i amb uns salaris més elevats.

15

Quins avantatges i desavantatges trobes d’estudiar fora de casa?

Un dels principals desavantatges que m'he trobat és que les assignatures que he tingut no es corresponen en una gran part ni a les assignatures en Espanya ni al que jo esperava d'eixes assignatures, també és un poc complicat el fet de no tindre a la gent que vols tot el prop que t’agradaria tindre'ls. Per altra banda també crees una espècie de família entre la gent de l'Erasmus, el que et fa sentir-te com en casa i és molt bonic quan tens eixa connexió.

16

Pel que fa al teu dia a dia, trobes alguna cosa a faltar de Banyeres?

Una de les coses que més trobe a faltar en Banyeres és eixir i poder estar amb els teus i conéixer a la gent i sentir-te en casa.

17

Entenem que la teua estància a Dubrovnik té data de caducitat, quan tornes cap a casa?

L'Erasmus de normal s’acaba en juny, con la majoria de les classes, però jo he decidit allargar-ho un poquet més així que fins a juliol encara no tornaré. Al final la vida Erasmus és molt bona i quan veus que s’acaba no vols que arribe el moment.

18

19. Recomanaries l’experiència Erasmus? I realitzar-la al lloc on l’has realitzat tu?

Per suposat que si, es una experiència que ens brinda la Unió Europea i deixar-la passar com si res es una pena, aixina que sense cap dubte ho recomane. El lloc a on he estat jo es molt bonic però crec que tots els llocs son bons i en cada u d’ells vas a tindre una experiència única.

19

20. Que creus que és el que més trobaràs a faltar quan finalitze l’experiència?

La gent que coneixes allí, perquè moltes vegades es una pena perquè segurament no tornes a vore a molta gent de la que has conegut i amb la que has viscut experiències inolvidables.

20

21. Com veus el teu futur laboral quan acabes els estudis?

Tinc ganes de començar la meua vida laboral i vore que hi ha més allà dels estudis, també crec que esta experiència de cara al mon laboral es un punt a favor ja que s’aprèn molt ja no dels estudis, sinó de la vida en si.

21

Respon breument en relació a la teua vida d’estudiant a Dubrovnik:

Un menjar: M’encantaria dir un menjar, però la veritat es que hi ha molta influencia de Itàlia i apart el menjar no es molt allà. Aixina que si busques una experiència gastronòmica, no ho recomane.

Una beguda: Hi ha un licor típic que es diu Raki, que a mi personalment no m’encanta perquè està molt fort. Però es algo molt típic.

Una festa: En Dubrovnik un dels llocs més emblemàtics per a anar de festa es Revelin, aquest lloc es un fort que pertany a les muralles de Dubrovnik, este lloc es molt gran i sembla com si estigueres en un museu de festa.

La millor matèria (en els estudis): Open economics, que tracta un poc de la economia de la Unió Europea i considere que es una de les més interesants allí.

La pitjor matèria (en els estudis): Marketing channels, bueno però supose que també es un poc a gustos, a mi el marketing no m’encanta.

Un lloc: Em quedaria en molts llocs, però uno dels meus favorits es la illa de Lopud, perquè una vegada et deixa el vaixell en el port, pots anar caminant per la muntanya com si estigueres perdut i arribes a una playa de arena molt bonica rodejada de vegetació.

 

L'article té 614 lectures

(Aquests continguts es publiquen gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè la Vall Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de la Vall Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).