• Inici
  • Beneixama
  • Estudiant fora
  • Esther Lozano: "Una vegada ixes de la teua bombolla descobreixes que hi ha moltes més oportunitats fora de les que pots trobar a Espanya"

Esther Lozano: "Una vegada ixes de la teua bombolla descobreixes que hi ha moltes més oportunitats fora de les que pots trobar a Espanya"

| Eduard Garcia Molina | Estudiant fora

Si pensem en la ciutat de Ginebra de seguida ens ve al cap que és la seu d'una de les organitzacions més importants a nivell mundial: l'Organització de Nacions Unides (ONU), situada a l'extrem occidenta de Suïssa, molt prop de la fontera amb França. Des d'allà vos portem una interessant entrevista amb la jove beneixamuda Esther Lozano Pérez, estudiant a la pacífica Suïssa, qui ens obri les portes de la seua vida allà en el seu dia a dia per a esta nova entrevista d'Estudiant fora.

Què estàs estudiant? I què va ser allò que et va portar a decidir-te per la teua carrera?

Em trobe al tercer any del doble grau d’Estudis Internacionals i Ciències Polítiques. Aquest doble grau només es troba a Madrid, a la Universitat Carlos III i consta d’un total de cinc anys d’estudi. Actualment, em trobe aGinebra Suïssa fent el que tots anomenen Erasmus però, en el meu cas és diferent ja que el programa Erasmus només es troba dins de la Unió Europea i, com bé sabem, Suïssa està fora de la Unió però existeixen molts convenis d’estudis com el que estic fent jo. Aquest s’anomena SEMP, de l’anglés “Swiss European Mobility Program” i consta de les mateixes característiques que l’Erasmus, excepte que l’ajuda monetària ens arriba directament del govern suís i no de la Unió Europea.

Les raons per les quals em vaig decidir per la meua carrera no són moltes. Acabava el batxillerat en 2019 amb 17 anys i amb les coses poc clares. Per sort, vaig treballar dur i vaig aconseguir molt bones notes tant a l’institut com a la selectivitat. Jo sempre havia volgut estudiar alguna cosa relacionada amb els idiomes i vaig dir; Per què no traducció i interpretació? Després de pensar-ho més detingudament em vaig adonar que volia fer alguna cosa més en la meua vida que traduir textos i com sempre he sigut una persona molt política vaig buscar altres opcions fins que, per sort vaig entrar a la meua actual carrera.

En eixe cas per què un doble Grau? Pot obrir-te més portes d’ací uns anys?

El primer que diria de per què un doble grau seria per ambició. Havia fet un gran esforç per aconseguir les notes que vaig aconseguir al batxillerat, juntament amb el conservatori de música i havia estudiat molt per a la selectivitat per tant, volia veure del què era capaç i vaig pensar que el doble grau seria el meu proper repte.

Sent un doble grau com el meu, que només es troba a un lloc d’Espanya, a una universitat molt bona, et sents privilegiat i creus que va a obrir-te totes les portes en el futur. Però, quan arribes a classe i veus que hi ha 40 persones més, molt intel·ligents i amb les notes més altes possibles veus que tot no és tan fàcil com tu pensaves. No vaig a dir que es converteix en una competició però, per desgràcia, el sistema educatiu de la meua universitat ho basa tot a la meritocràcia, a l’excel·lència. Volen crear els millors alumnes possibles per a que després siguen els millors al seu treball i seguisquen podent dir que eixos treballadors van estudiar a la seua universitat.

Hi ha moltes disciplines, per quins motius et vas inclinar per Estudis Internacional i Ciències Polítiques?

Com be he dit anteriorment, sempre m’han agradat els idiomes i he sigut una persona molt política. Aquesta carrera es cursa majoritàriament en anglés i també amb assignatures en castellà. A més t’obliguen a tindre coneixements alts d’un altra llengua per a poder graduar-te. Sent sincera, això em feia por i curiositat a la vegada perquè jo mai havia estudiat matèries senceres en anglés però, volia provar. Per això vaig elegir Estudis Internacionals.

La part de les Ciències Polítiques per a mi és un complement indispensable per al món internacional. Tot el que comporta la vida internacional va lligat a la política d’una forma o un altra. Entendre els fonaments dels nostres sistemes actuals i les seues característiques més essencials haurien de ser indispensables per a cada ciutadà ja que, al meu parer, un sistema polític o més ben dit un sistema democràtic es deu als ciutadans qui el perpetuen. Ara, amb perspectiva de tres anys, puc dir que és més complex del que jo m’imaginava. No obstant, l'interés per les ciències polítiques creix en mi cada vegada que salta alguna noticia nova tant en el món internacional com de caràcter nacional.

Per què vas triar Ginebra per fer la carrera universitària? Quina ciutat era la teua segona opció?

Tenia clar que volia anar a una ciutat de parla francesa ja que per a la meua carrera i la meua vida en general, el francés m’anava a ser molt útil i què millor que anar a una ciutat de parla francesa a viure i estudiar en l’idioma local per a perfeccionar els teus coneixements sobre la llengua?

Per tant, vaig pensar que França podia ser una bona opció però no estava segura ja que volia anar a un lloc on el meu camp d’estudis fora important, així que vaig seguir buscant. Al veure que podia elegir Ginebra com opció ho vaig tindre clar. Ginebra tenia tot el que jo volia per a estudiar una temporada fora: ciutat de parla francesa on es troba la seu de les Nacions Unides, un dels organismes internacionals més importants del món. Sabia que no anava a poder treballar en les Nacions Unides però, només el fet d’estar en l’ambient universitari de la ciutat on es troba la seu de les Nacions Unides ja pagava la pena.

03

Les Nacions Unides (ONU) (Octubre 2021)

Penses que és una opció habitual entre les estudiants? I pel que fa a Suïssa?

Abans de vindre pensava que no era una opció habitual pel fet que en moltes universitats, com la meua, demanen un alt nivell en francés per a poder vindre, però ací me n’he adonat de que hi ha moltíssima gent de totes les parts del món fent programes d’intercanvi a la Universitat de Ginebra, fent pràctiques o el màster. De tota Suïssa, Ginebra és la més demandada però a Zurich també va prou gent internacional, ja que té una molt bona escola politècnica.

02

Uni Mail. Campus Universitari a Ginebra

Com definiries la vida que fas a Suïssa?

Ací a Ginebra faig una vida relativament normal. No és una vida universitària com a tal eixint tots els dies i anant de viatge totes les setmanes ja que és tot excessivament car, però al conèixer a més gent estrangera sempre hi ha algun pla “low cost” que es pot compaginar perfectament amb els estudis. Sempre hi ha una rutina d’anar a la universitat entre setmana, treballar un poc a casa i esperar a que arribe el cap de setmana per poder fer alguna cosa més especial. Com ja he comentat abans, Ginebra és una ciutat molt tranquil·la i, els suïssos tenen unes rutines molt marcades que fan que tu mateixa t’hages de crear la teua pròpia rutina per a encaixar en la seua manera de vida.

T’ha costat molt adaptar-te al seu idioma, canvi de moneda, el seu menjar i costums socials, clima, sistema educatiu i altres? O no has trobat moltes dificultats?

La veritat és que m’he adaptat molt ràpidament a tot. A les dos setmanes d’estar ací ja em sentia molt còmoda. L’idioma pensava que anava a ser una de les majors dificultats pel fet d'haver de fer les assignatures en francés però no, tot ha sigut prou fàcil. El canvi de moneda d’euros a francs és relativament estable per tant no ha hagut cap problema per eixa part. A més, a l'arribar a la universitat vaig haver d’obrir un compte bancari a Suïssa, per tant, controle tot el que gaste en francs des d'eixe compte. Pel que fa al menjar típic, Suïssa no és un país amb molta tradició culinària, és coneguda pel formatge i el xocolate però més enllà d’això, no trobarem molts plats tradicionals. El clima sens dubte és el més difícil de tot. Passar d’unes temperatures mitjanes/altes de la terreta o de Madrid a unes temperatures molt baixes amb molta neu i pluja no ha sigut massa agradable però ara ja comença a fer més bon temps i es nota que la gent ix més al carrer.

Pel que fa al sistema educatiu, he pogut conèixer que a l’institut, els suïssos han de cursar 4 anys de batxillerat en els quals trien unes especialitats, entre elles està l'espanyol en molts instituts. A la universitat, el sistema és paregut a l’espanyol on cada matèria té determinades classes magistrals combinades amb seminaris per a profunditzar en determinats conceptes o temes. Tot i això, cal remarcar que a cada cantó de Suïssa hi ha diferències en els sistemes educatius, ja que al ser un país federal, els cantons tenen molta independència a l’hora governar i controlar els sistemes educatius, socials, mèdics etc.

04

Jet d'eau. Llac Leman, Ginebra (Febrer 2022)

Com sabem Suïssa destaca per la seua neutralitat en els grans conflictes europeus, és una percepció que pugues veure a la societat d’allà, que d’alguna forma marca el seu caràcter?

Sí. La societat suïssa està marcada per un caràcter molt individualista i privat. Cada persona es preocupa solament dels seus problemes sense interferir en cap aspecte de la vida pública o mantenint-se neutral a les possibles polèmiques que apareguen. A part del formatge i el xocolate, Suïssa està també caracteritzada pel sistema bancari i les empreses i marques de luxe. La banca és el motor de l’economia del país, i, a esta banca venen persones de totes parts del món a depositar les seues riqueses, per tant, mantenir-se com un estat neutral és l’única forma de poder continuar lucrant-se dels diners que arriben de l’estranger.

La teua vida d’estudiant és tal com la imaginaves?

Sent sincera, no tenia cap idea prefixada del que anava a ser la meua vida d’estudiant a Ginebra. No volia posar cap estàndard o fer-me il·lusions abans d’arribar. Tenia clar que anava a ser molt diferent a la meua vida en Espanya però no sabia en quin sentit. El que puc dir es que estic molt a gust i contenta i que serà una llàstima quan haja de tornar a Espanya en juny.

05

07

Tren panoràmic pel cantó de Grisons (Novembre 2021)

Quins avantatges i desavantatges vas trobar a l’estudiar lluny de casa?

Els avantatges són molt clars, aprendre un idioma nou, conèixer a molta gent, aprendre de cultures molt diferents a la teua, tindre la possibilitat d’estudiar a una universitat prestigiosa i gaudir de moments únics. Com a desavantatges diria estar lluny de la teua gent i tindre la incertesa de no saber com actuar en cada moment ja que no has viscut mai situacions similars a les què pots viure en un país on es parla una llengua diferent, els sistemes administratius, de salut i burocràtics són diferents, etc.

Dista molta la vida que fas Suïssa de la que feies al teu poble?

No té res a veure la vida que pugues fer a Beneixama de la que faces en qualsevol ciutat, i molt menys en Suïssa. En un poble d’uns 1700 habitants tens unes opcions molt reduïdes tant d’estudis, com laborals i de vida social. Al viatjar i estudiar fora una temporada te n’adones que hi ha un món de possibilitats per a cadascú que de segur que si m’haguera quedat al poble mai hauria conegut.

04

Caminata i muntada al Salève. Muntanya fronterera entre Suïssa i França (Desembre 2021)

Has visitat altres zones de Suïssa?

Sí. Gràcies a una associació estudiantil anomenada Erasmus Student Network (ESN) he pogut conèixer altres zones de Suïssa a un preu reduït i rodejada d’altres estudiants d’intercanvi i d’un ambient molt divertit. Els paisatges de Suïssa són al·lucinants i, sobretot en hivern, amb les muntanyes nevades no es poden deixar escapar. He pogut conèixer Berna, Zurich, Lucerna, St.Moritz, diversos pobles del cantó de Grisons i altres zones que encara em falten per conèixer. Les ciutats en si no són les més boniques que he visitat però només pels paisatges i la natura que les envolten ja paga la pena viatjar per Suïssa.

09

10

Viatge amb l'associació ESN. St. Moritz (Novembre 2021)

05

Chur. La ciutat més antiga de Ginebra, al cantó de Grisons (Novembre 2021)

Penses que l’actual situació per la crisi sanitària estiga llastrant un poc la teua experiència?

Pot ser en setembre quan vaig arribar la Covid-19 va fer que moltes activitats no es pogueren realitzar però en aquest moment pareix que en Suïssa no existisca ja el virus. Per desgràcia, vaig haver de passar el Covid en novembre, tancada en una habitació de la residència sense cuina per a preparar menjar i trobant-me molt malament, però gràcies a uns amics i veïns de la residència vaig poder menjar alguna cosa decent i em vaig recuperar després de 10 dies.

Des de ja fa vora un mes o mes i mig ja no hi ha cap restricció i la vida ha tornat completament a la normalitat. De totes formes en Suïssa mai han sigut completament restrictius ja que no van haver de fer un confinament com el que vam fer a Espanya.

Com penses que puga afectar l’actual crisi a la gent jove que esteu cursant una carrera, un màster, que està afrontant una selectivitat...? i a l’hora de trobar oportunitats laborals?

Per sort, en tots els països pareix que la situació estiga molt més controlada i poc a poc la gent torna a fer les seues vides com abans. Els joves tenim ganes de continuar endavant i no anem a deixar que la crisi sanitària frene la nostra educació o el nostre futur. No puc dir que no hi ha moltes més dificultats que abans no estaven, per temes de salut o econòmics però sincerament, pense que després d’haver viscut 2 anys de crisi la gent té molta gana de moure’s, estudiar, treballar, viatjar i de fer tot el possible per recuperar el temps perdut.

 La situació de molts ciutadans no serà la millor però amb unes bones polítiques laborals i ajudes socials podem aconseguir que tornen els treballs perduts durant la pandèmia i tornar a impulsar els sectors que més ho necessiten, i com no, motivar als joves per a que continuen estudiant perquè, baix el meu punt de vista, sense els nostres estudis no podrem posar fi a la crisi que estem vivint

Centrant-nos un poc en la teua faceta de la carrera de Ciències Polítiques: Estem veient el conflicte que s’ha creat a partir que l’OTAN vulga ampliar els seus països aliats, que ha derivat en el conflicte, o la crisi en el PP amb l'eixida de Pablo Casado, revelant forts interessos darrere d’esta operació, la pregunta és, hi ha lloc per a la política?

No és que hi haja lloc per a la política, és que tots aquests problemes són polítics. En realitat, pràcticament tots els assumptes tractats en una democràcia són polítics, afecten a una persona, una part de la població o la societat en general. L’OTAN va néixer com una aliança defensiva per a fer front a possibles atacs de la Unió Soviètica però des de la seua desaparició no han hagut grans guerres al continent europeu que posen en perill a la societat fins al començament de la invasió Rússia en Ucraïna. L’OTAN ha sigut una organització de caràcter purament representatiu ja que no desplega moltes activitats i, la voluntat i els debats d’adhesió a aquesta organització tenen orígens purament polítics lligats a ideologies ètniques i nacionalistes.

11

"Broken Chair" Simbolitza el rebuig de les mines antipersones i de les bombes de dispersió, i la crida de la societat civil als caps d'Estat que visiten Ginebra (Octubre 2021)

Per altra banda, els escàndols del PP no són res nou. Als partits polítics, i principalment al PP sempre s’han donat casos de corrupció i malversació però mai havia aparegut una operació descoberta que implicara a tanta gent. Per aquesta raó és necessari elegir molt bé als nostres polítics perquè al cap i a la fi encara que una persona no estiga interessada en la política, no pot viure sense ella. La política actualment (i per desgràcia moltes vegades) influeix en tots els aspectes de la societat en la què vivim.

On et veus d’ací a deu anys?

Aquesta és una pregunta molt complicada per a mi. Encara no m’he plantejat el meu futur a llarg termini, ja que intente centrar-me en els meus estudis dia a dia per a poder acabar la carrera dins de 2 anys i fer un màster. M’agradaria poder fer pràctiques en algun organisme internacional i pot ser també fer algun voluntariat fora. Dins de deu anys espere poder haver trobat un bon treball dins del meu sector, bé al meu país o bé a l’estranger, i com no, ser feliç fent el que siga que estiga fent. Però, si ens posem a somiar, m’encantaria arribar a ser diplomàtica i poder treballar en l'ONU.

Seguint en esta línia, podem dir que hi ha un èxode de gent jove formada que busca millors oportunitats de les que pot trobar ací, com valores este fenomen?

Ara mateixa és una realitat per a mi. Sé que he de tornar a casa per a acabar la carrera però ja estic pensant on és el pròxim país on podria estudiar o treballar. Una vegada ixes de la teua bombolla descobreixes que hi ha moltes més oportunitats fora de les que pots trobar a Espanya. Amb açò no vull dir que no hi hagen bones oportunitats a l’Estat espanyol però, que, tal volta, hi ha sectors millor valorats fora. És una llàstima que siga un fenomen tan escampat ja que, si tots els joves decideixen buscar oportunitats en altres països, el futur del nostre propi no serà el més desitjable. Per això pense que caldria treballar en motivar als joves donant-los més oportunitats i possibilitats de treballar al seu país per a que no hagen de buscar-se la vida fora.

Et veus en un futur laboral lluny del teu poble o fins i tot lluny de l’Estat espanyol? Potser la teua experiència europea també t’ajudaria en este cas, veritat?

Només pensant el que estic estudiant ja implica que vaig a estar connectada al món internacional. El poble per desgràcia no pot donar-me les mateixes oportunitats que em puga donar una gran ciutat o fins i tot un altre país. Tindre una experiència fora definitivament t’obri els ulls en este aspecte i t’ajuda a pensar i reflexionar en nous camins laborals que fins al moment no t’hauries plantejat.

Recomanaries Ginebra per fer la carrera i viure esta experiència?

Sí, ja siga a Ginebra o en qualsevol altra ciutat de qualsevol país. Sempre tens moltes coses noves a aprendre i a viure. Ginebra en particular és un lloc molt recomanable per a totes aquelles persones que vulguen tindre un futur en el món internacional. També per a totes aquelles persones que no vulguen anar a una ciutat massa gran ja que ací trobaran moltes activitats diferents però en un ambient molt calmat i productiu al mateix temps.

Com veus el teu futur laboral quan acabes?

Vull pensar que tindré oportunitats de trobar feina ràpidament després de tot l’esforç que estic dedicant a tirar endavant una carrera que no és gens fàcil però que em pot proporcionar una vida completa. Tanmateix, no vull ser massa optimista ja que no sé com serà el futur laboral en general quan acabe d’estudiar i pot ser tinga problemes per a trobar treball però de veritat crec i espere que tot el treball fet es vorà reflectit en la meua futura feina.

01

Fondue: menjar típic suís (Desembre 2021)

Respon breument en relació a la teua vida d’estudiant a Ginebra:

Un menjar: Fondue

Una beguda: Aigua (totes les altres begudes son molt cares)

Una festa: Millor les festes a un pub o a alguna residència universitària que a les discoteques

La pitjor matèria (en els estudis): Administració i polítiques públiques ja que era l’única alumna d’intercanvi, molta teoria, tot era en francés i els apunts que ens donava el professor no eren massa útils

Un lloc: Passejar al voltant del llac de Ginebra i seure’t a la vora del llac a observar els cignes nedant sobre l'aigua cristal·lina del riu Ron

L'article té 126 lectures

(Aquests continguts es publiquen gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè la Vall Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de la Vall Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).