Diumenge, 25 Juliol 2021 19:24

Beneixama ret homenatge a la comandant Encarnación Luna i el paper de la dona en l'Exèrcit Popular republicà

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Vot)
Familiars d'Encarnación Luna i autoritats en la cloenda de l'acte Familiars d'Encarnación Luna i autoritats en la cloenda de l'acte

Amb expectació de públic local i d'altres municipis, així com de mitjans de comunicació, l'auditori municipal de Beneixama va retre homenatge a la comandant nascuda en la localitat Encarna Hernàndez Luna -ja que al seu poble era coneguda per Encarna-. L'acte va suposar rescatar de l'oblit i donar just homenatge i reconeixement al paper de les dones que van combatre en l'Exèrcit Popular de la República, ja fora en primera línia de foc o en la rereguarda.

01

L'acte va començar amb la intervenció del Director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Iñaki Pérez, qui va criticar l'actitud del líder del Partit Popular, Pablo Casado, qui va callar davant les paraules de l'ex-ministre del govern de Suárez, Ignacio Camuñas (UCD) afirmant que en 1936 no s'havia donat un colp d'estat contra la legalitat republicana. Pérez va posar en valor el treball de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, així com va avançar que s'estava treballant per restituir altres figures històriques, com ara la d'Amado Granell, el valencià que va encapçalar la columna de vehicles de "la Nueve", integrada per republicans espanyols, que va ser la primera unitat militar aliada que va entrar en París després de la seva ocupació per la Wehrmacht, entre altres.

02

Una restitució desigual

A continuació es va projectar el documental "La Teniente Remedios", documental que va donar lloc a la intervenció de Boni Navarro Poveda, qui va disculpar la presència d'Esther Gutiérrez Escoda. Navarro entre altres va lamentar que la Llei de Memòria Històrica posada en marxa pel govern de Rodríguez Zapatero es quedava curta i intentava reparar el mal causat per la dictadura, tot i que s'havia de fer de forma individual cas a cas resultant complicat en molts casos tindre la documentació necessària per demostrar-ho. Com també va lamentar l'oblit d'una part de l'esquerra després de la Transició de les dones que lluitaren en el front republicà.

03

Combatents en peu d'igualtat

Durant l'acte es va fer palés la importància de la dona en l'Exèrcit de la República, "que al capdavall era un exèrcit com el de qualsevol Estat de l'època", en beu dels seus ponents "les dones van jugar un paper principal, ja fora en la rereguàrdia, organitzant l'avastiment al front o en els hospitals, on van fer un servici vital salvant milers de vides, o bé en la primera línia del front, com era el cas de la comandant Luna". Així mateix, "elles eren combatents iguals, ja fora al camp de batalla o als hospitals, són igualment combatents perquè servixen a la causa de l'exèrcit combatent".

El passe del documental i la intervenció donaren pas a la xarrada "La 11ª divisió en Brunete", a càrrec d'Ernestro Viñas, membre de Brunete en la memoria. Viñas va destacar el paper dels valencians i valencianes, entre elles Encarna Hernàndez Luna, que lluitaren en un dels pitjors episodis de la Guerra del 36 a Brunete, un punt que no tenia un valor estratègic tot i l'alta pèrdua en vides i recursos per part dels dos bàndols.

04

Finalment, el torn de les conferències va finalitzar amb la intervenció de Luis A. Ruiz Casero, membre del Grup d'Investigació Complutense de la Guerra Civil i el Franquisme (GIGEFRA), de la Universitat Complutense de Madrid, Ruiz va posar de manifest que "a Europa una figura com la d'Encarna Luna tindria difícil no tindre un gran reconeixement públic", el ponent va aprofitar per realitzar un recorregut per la vida de l'homenatjada en l'acte d'ahir a Beneixama.

La cloenda de l'acte d'homenatge va córrer a càrrec dels descendents d'Encarna Hernàndez Luna, amb especial menció per al professor Vicent Luna, qui va dedicar uns emotius versos a Encarna Luna que reproduïm a continuació:

Comandant Luna
 
Compromesa revolucionària
Passionaria d'ideals nobles
la dictadura la teua adversària
heroïna de gestes memorables.
 
A Brunete, batalla llegendària
encara avui se senten els redobles
la sang republicana, proletària
vessada per alliberar els pobles.
 
Vas continuar lluitant des de França
per la Internacional Comunista
esperant del món un cop de fortuna
però l'exili esborrà l'esperança
i els feixistes et tenien en llista.
 
Honor i glòria, comandant Luna.
 
05
Objectes trobats al camp de batalla de Brunete

Una vida de lluita i compromís

Hernández Luna es va traslladar a Madrid on va treballar en la secció de tèxtil dels Almacenes Rodríguez, en la Gran Vía. Afiliada al PCE es va incorporar com a voluntària a la 22 Brigada Mixa d'Ametralladores del Cinquè Regiment una vegada va esclatar la guerra.​

La beneixamuda va anar fent mèrits en la guerra en la 11 Divisió i va anar ascendint, primer a tinent, en gener de 1937 i posteriorment a capitana, en 1937. En la Serra de Madrid, en combat, va conéixer el brigadista cubà Alberto Sánchez, amb qui es casaria. Encarna va encapçalar una companyia de metralladores també. El seu marit va morir el 25 de juliol defensant la localitat madrilenya de Brunete. Després de la coneguda batalla de l'Ebre, va ascendir a comandant de Brigada.

​Va sobreviure a la militarització de les milícies republicanes, sent una de les 31 dones que arribaren a la graduació militar en l'Exèrcit Popular, tot i que d'elles va aconseguir la major graduació.​ Acabada la guerra Hernández Luna es va haver d'exiliar amb son pare a França, des d'on va partir a la Unió Soviètica, allà va treballar per a la Internacional Comunista i posteriorment se'n va anar a Canadà, on va viure fins la seua mort a Quebec, en 2004. Cal recordar que un carrer del municipi madrileny de Getafe porta el seu nom.

Vist 227 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.