Oct 20, 2022

Lucía Martí Quiles: "Una escola rural s'ubica en una població xicoteta de la què devem de fer orgullós al nostre alumnat"

Ens acostem al municipi més menut de la Vall, el Camp de Mirra, en esta nova entrega de "Fent poble" per interessar-nos pel món educatiu de la mà de la directora del CEIP Mestre Joaquín Cartagena, la canyuda Lucía Martí Quiles, parlem amb ella de la seua funció en un col·legi rural que ha passat en pocs anys d'estar en perill de suprimir alguna de les seues classes per no tindre suficients xiquets i xiquetes matriculats a estar prop de necessitar crear-ne de noves. Famílies de Banyeres de Mariola, Biar, la Canyada, Tibi o Villena s'han interessat i han matriculat els xiquets i xiquetes en e...

Ago 20, 2022

[vídeo] Romà Francés: "Amb la casa-museu el Tractat té una presència permanent que no tenia"

Un any més, la localitat més menuda de la Vall recupera de la història la representació històrica del Tractat d'Almisrà. Ens acostem a través del president de l'Associació Cultural del Tractat d'Almisrà, Romà Francés i Berbegal, qui precisament enguany fa 40 anys representant la figura principal, la del rei en Jaume I. Si bé és cert que no és l'únic aniversari assenyalat, ja que el Tractat complirà 45 anys també.

Jun 2, 2022

Josep Miquel Francés: "La Mare de Déu de Gràcia de Biar, ha sigut fonamental i referent a nivell dels nostres pobles, se la té com a patrona de la Vall"

Ens acostem a la vivència religiosa de Josep Miquel Francés Camús (1955), natural del Camp de Mirra, municipi on és cronista, tot i que afincat a Castelló de la Plana des de menut, un fet que no li ha impedit estar tots els anys el dia de Sant Bertomeu al seu poble natal. En l'actualitat, Josep Miquel és prior de la Basílica de Lledó de la capital de la Plana, així com autor de llibres com ara "Historia de la Ermita de Sant Francesc de la Font: XXV aniversario de la inauguración y bendición de las obras de restauración, 1976-2001", editat el 2001 per l'Ajuntament de Castelló de ...

febrer 17, 2022

Josep Miquel Francés: "L'arxiu del Camp no és purament localista, sinó que la informació que aporta és molt interessant per als pobles de la Vall"

Ens acostem al món de la Història a través del cronista oficial del Camp de Mirra, Josep Miquel Francés Camús (1955), qui tot i que té la seua residència a Castelló de la Plana, sempre troba temps per tornar al seu poble i treballar en l'arxiu municipal, així com exercir la seua labor com a cronista del poble. Ens explica què significa per a ell poder realitzar esta labor, de la importància de conèixer la Història dels nostres municipis o les vinculacions històriques entre els pobles de la Vall a través del seu passat comú i les necessàries relacions de cooperació entre ells.

Des 23, 2021

Inés Ferrero Camús: "A voltes te'n vas a fer una ruta molt lluny i ací al costat tenim paratges molt bonics que desconeixem"

En l'actualitat cap municipi de la Vall de Biar no té un grup excursionista o de muntanya, ens acostem al de més recent creació: el Grup de Muntanya "Els Calderons" del Camp de Mirra, amb la seua presidenta, Inés Ferrero Camús. Ferrero ens parla de la I Sant Silvestre que tindrà lloc diumenge a la localitat campuda, la interrelació i unió que es crea al voltant de les excursions per la muntanya entre la gent del poble, del dia a dia del Grup -que ja compta amb més de 80 persones associades- i el seu funcionament, amb una junta directiva formada únicament per dones, o de les complicitats que...

Des 9, 2021

Rosa Mari Sanz Vila: "Al Camp de Mirra en quasi totes les cases hi ha músics: un, dos o més components..."

Complir tres quarts de segle per a qualsevol entitat dels nostres municipis no és qualsevol cosa, ens acostem novament a la localitat del Camp de Mirra en esta nova entrega de "Fent poble" per conéixer de la mà de Rosa Mari Sanz Vila i Romà Francés Berbegal, presidenta i cronista de la Societat Musical Santa Cecília, la trajectòria durant tots estos anys i les expectatives de futur, així com la salut actual de la Societat -que compta amb més de 50 components- i el paper tan vital que desenvolupa la banda de música al municipi, sabent que la música als pobles valencians és un component impre...

Nov 21, 2021

Vicent Martínez Tortosa: "L'ideal seria que ens juntàrem els tres pobles i férem una escola competitiva, seríem un club més fort"

Ens acostem a la localitat del Camp de Mirra en esta nova entrega de "Fent poble" a través del seu equip de futbol sala, el Mirrense, en veu de dos dels seus membres: Agustín Tortosa Ferri i Vicent Martínez Tortosa. Parlem de la reivindicació de juntar-se els municipis de Beneixama, el Camp de Mirra i La Canyada per fer una escola de futbol sala i ser més competitius, així com de la importància per a un municipi menut identificar-se amb el seu club de futbol sala i de com la il·lusió en el projecte suplix en moltes ocasions les carències en les instal·lacions per a la pràctica de l'esport.

Ago 18, 2021

[vídeo] Romà Francés: "Qui vulga reviure una important pàgina de la nostra història ha de vindre al Tractat"

Molts van ser els actes públics, representacions, festes i tradicions suspeses per la crisi sanitària originada per la pandèmia de la Covid 19 l'any passat. Tot i això, encara que les festes patronals dels nostres pobles continuen suspeses per la massificació de persones que acostumen a portar vinculada, altres actes amb un espai més acotat, com ara el Tractat d'Almisrà, enguany sí que serà possible portar-los avant. Parlem amb qui representa la figura central de la representació, Romà Francés i Berbegal, qui a banda de donar vida a la figura de Jaume I és el president de l'Associació ...

Ago 16, 2020

Romà Francés: "L'àmbit de la festa, de la societat en el carrer i l'oci forma una part molt important de la societat, l'economia i el funcionament de la gent"

Cada 25 d'Agost des de 1976 es venia realitzant a la població del Camp de Mirra la representació del Tractat d'Almisrà, 43 anys de tradició que enguany per la pandèmia s'ha interromput, així com les festes patronals.

Jul 26, 2018

Àngels Castelló Martínez: "Em sent molt lliure quan escric i sí que m'he plantejat alguna vegada dedicar-me professionalment a l'escriptura"

Condecorada pel Consell Valencià de la Cultura (CVC) i en diverses ocasions amb el Premi Sambori, entre altres, la campuda Àngels Castelló Martínez apunta maneres des de ben jove del seu talent per l'escriptura.