Dijous, 23 Desembre 2021 20:00

Inés Ferrero Camús: "A voltes te'n vas a fer una ruta molt lluny i ací al costat tenim paratges molt bonics que desconeixem" Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(0 Vots)
Inés Ferrero Camús Inés Ferrero Camús

En l'actualitat cap municipi de la Vall de Biar no té un grup excursionista o de muntanya, ens acostem al de més recent creació: el Grup de Muntanya "Els Calderons" del Camp de Mirra, amb la seua presidenta, Inés Ferrero Camús. Ferrero ens parla de la I Sant Silvestre que tindrà lloc diumenge a la localitat campuda, la interrelació i unió que es crea al voltant de les excursions per la muntanya entre la gent del poble, del dia a dia del Grup -que ja compta amb més de 80 persones associades- i el seu funcionament, amb una junta directiva formada únicament per dones, o de les complicitats que teixim i necessitem teixir entre els nostres municipis, amb el nostre entorn i la nostra muntanya com a teló de fons.

 

Com va començar el Grup de Muntanya 'Els Calderons' del Camp de Mirra?

Tot va ser a partir d'una tonteria, per dir-ho d'alguna manera, perquè érem un grup de mares que deixàvem als nostres fills i filles al col·legi i anàvem a caminar, a Beneixama, per exemple. Vam vore la Trail de Beneixama i vam pensar de preparar-nos i fer-la l'any vinent. Poc a poc vam anar allargant el nostre recorregut: pujàvem a l'ermita del Camp o a La Canyà, anàvem per la muntanya... a partir d'ací se'ns va ocórrer crear el Grup de Muntanya al Camp de Mirra. 

Com ja érem cinc persones teníem la directiva feta, vam començar a informar-nos, especialment amb persones de Beneixama que ja estan més "posats", i vam començar a moure'ns, després ens vam donar d'alta com a associació.

Per què "Els Calderons"?

Tot té un per què, no és per posar-lo, és el monte més important del poble, ací al Camp també tenim La Fastanmeta, El Vaquero... però són més menuts, este està més lluny però també té més altura. Es diu "el calderó" pel forat que té per abeurar el ramat quan passava per eixa zona de muntanya. Vam pensar que si era la muntanya més emblemàtica i més important ens havia d'inspirar per posar el nom al Grup.

El futur del jove Grup estaria assegurada perquè teniu moltes persones de curta edat associades, veritat?

La més joveneta té sols nou anys, hi ha a partir d'onze i dotze anys en avant... la gent va animant-se i des de menuts van unint-se.

Són un grup important.

Sí, uns quinze. Fa gust vore'ls caminar, moltes voltes els infravalorem però tiren de nosaltres en les eixides a la muntanya.

01

Quina importància penses que té la part social en la cohesió del Grup de Muntanya?

Des del primer moment hem diferenciat dos classes de socis: l'actiu i el protector. Hi ha gent que no pot caminar tant o que no li apeteix, i paga sols una quota de soci, no paga assegurança. Este tipus de soci no pot vindre a caminar, però si fem un soparet sí que poden vindre. Perquè tots no podem ajuntar-nos caminant, però a l'hora de fer altres activitats sí que ens unim tots i totes. No sols és caminar, també tens unió, en una taula i un gotet de vi la tertúlia sempre és més agradable i relaxada.

També és important alhora de relacionar-se la gent del poble, fins i tot un xiquet de deu o quinze anys amb una persona adulta de quaranta o cinquanta anys no hagueren xarrat mai, tot i ser del mateix poble, o si viuen en punts diferents del poble, però el fet d'estar al Grup de Muntanya fa que es tinga un vincle, anem tots per la muntanya per a disfrutar, per a gaudir, es crea un ambient on no té importància colors o divergència d'opinions, és molt important, disfrutar de la naturalesa.

És bo perquè les noves tecnologies sembla que ens fan tindre menys comunicació entre nosaltres, tot i ser de pobles menuts.

Hui en dia amb els telèfons mòbils pots estar al costat d'una altra persona i no parlar amb ella, nosaltres caminem junts i per la mateixa senda, es crea bon ambient. A més a més, a voltes ens acompanya Juan, el forestal, i ens explica coses de la flora i la fauna, són explicacions molt amenes i entretingudes, conéixer el tipus d'herbes i animals que ens envolten, és molt enriquidor.

02

Penses que ens parem a valorar com d'important és el nostre entorn als pobles de la Vall?

Pense que com diu el refrany "nadie es profeta en su tierra", a voltes te'n vas a fer una ruta molt lluny i ací al costat tenim paratges molt bonics que desconeixem. És veritat que la gent no solem valorar allò nostre, però cada volta la gent va conscienciant-se més i van creant-se més grups com el nostre que van naixent a tots els pobles, alguna cosa es mou al cor de moltes persones per cuidar allò que és nostre, però en general es tendeix al de fora.

Com dius, cal cuidar del nostre paisatge, des del Grup es contempla emprendre alguna acció encaminada a posar en valor el nostre entorn i a cuidar-lo, respectar-lo i potenciar-lo?

Nosaltres a part de fer eixides per la muntanya, que en fem dos al mes alternant dissabtes amb diumenges, el que fem també és recollir brossa de la muntanya. També hem fet quedades a cosa feta per netejar-lo, de fet vam haver de fer tres viatges a l'Ecoparc amb la furgona cedida per l'Ajuntament per a netejar la muntanya. Hi ha gent que no té consciència, tot té a veure amb la naturalesa, no només caminar i descobrir-la, sinó també cuidar-la, de fet el nostre lema és "Des d'abril de 2021 a la muntanya... descobrint-la, cuidant-la, i sobretot disfrutant-la!".

També vam fer un taller pel Dia Mundial del Medi Ambient per conscienciar els més menuts, per exemple pel temps que tarden en desfer-se diferents elements.

05

També féu accions encaminades a combatre el canvi climàtic?

Nosaltres som un granet d'arena al desert, però allò que pugues fer, cal fer-ho. El dia que vam netejar la muntanya per exemple, eixa brossa ja no està. Com dic hi ha gent que no té consciència i eixa brossa tornarà a estar, l'únic enemic nostre som nosaltres mateixa. També la gent major donem exemple als més menuts i menudes, això va calant. Tota pedra fa paret, tot parteix de la il·lusió i és una cosa sana.

Què penses que aporta el Grup de Muntanya al poble?

Ha donat molta vida, perquè com ben bé saps som un poble molt xicotet, encara que per a ser menut tenim el club de futbol sala, el Mirrense, també el Club Ciclista, i ara tenim el Grup de Muntanya. Tot el que siga anar sumant i fer poble ens dóna vida. El nostre Grup és un lloc on tots tenen cabuda, per a participar ací sols calen dos cames i caminar. També s'anima el poble quan juga el Mirrense i amb les activitats del Club Ciclista.

D'altra banda, nosaltres hem fet una equipació del Grup, és un altre al·licient, a banda de les activitats. Així mateix l'any que ve organitzarem una Trail, de cara al 3 d'abril, serà la primera amb motiu del primer aniversari del Grup de Muntanya "Els Calderons", si tires a vore quasi totes les famílies tenen alguna persona vinculada al Grup.

També esteu federats, veritat?

Sí, a més dels socis qui ha volgut s'ha federat, i qui no, s'ha fet una assegurança, perquè si camines molt convé federar-te, et cobreix tot, per exemple si et passa alguna cosa tant en la teua província de residència com en les que són colindants a la teua. Totes les eixides que fem si passara alguna cosa les persones participants estan cobertes, i nosaltres com a Grup estem federats i donats d'alta en la FEMCV -Federació d'Esports de Muntanya de la Comunitat Valenciana-.

També teniu relació amb altres grups de muntanya dels nostres municipis?

Sí, al ser pobles menuts estem agermanats, no ens podem queixar perquè ens han ajudat des d'altres municipis, com ara des del Grup de Muntanya de Biar o el Centre Excursionista de Biar i el Grup de Muntanya de La Canyada, amb Elia, de presidenta a presidenta.

04

I dos dones presidentes, això també és important.

Ací al Camp som cinc dones en la junta directiva, cap home ha volgut participar, la presidenta, vicepresidenta, tresorera, secretària i vocal, som dones. Elia em manté al corrent perquè a La Canyà han celebrat el 20 aniversari del Grup i hi ha persones que participen a les activitats del Grup de Muntanya de La Canyada i al revés. Hi ha comunicació i participació entre els diferents grups i millora la relació entre els pobles.

De cara al diumenge 26 de desembre celebreu la Iª Sant Silvestre del Camp de Mirra, com va sorgir la iniciativa?

Un amic, Paco, em va comentar que es podria fer una Sant Silvestre. La idea va ser seua, però ho vaig traslladar a la directiva i vam comentar d'intentar-ho, tenim molts patrocinadors i gent que ens ha donat productes per als premis, tot el món s'ha bolcat, s'ha involucrat molta gent. Des de l'Ajuntament també estan col·laborant, tallant els carrers i altres. Tenim sort de ser pobles menuts perquè entre nosaltres ens ajudem.

03

Imagine que ja estareu treballant i proposant activitats de cara al primer aniversari del Grup i l'any que ve, no?

Sí, planifiquem de forma trimestral les eixides, hem preparat gener, febrer i març, així la gent pot preparar-se i vindre.

Penses que qui som de pobles menuts les nostres iniciatives poden tindre menys projecció? tot i la interrelació entre municipis, com hem comentat.

Pense que és una arma de doble tall (de doble filo), som poquets i a l'hora de projectar-nos no tenim la mateixa "importància" que un Alacant o un València, per exemple per a la Sant Silvestre. Ells porten molts anys de rodatge, però el primer any segur que era molta menys gent, però clar, en pobles grans o ciutats per poca gent que participe ja són més gent que tot el poble nostre. De totes formes no ens podem queixar, perquè ens unim més, hem trobat molt de recolzament, per a ser la primera Sant Silvestre s'ha inscrit molta gent. Estic molt contenta, fins i tot m'han comentat que hi ha molta gent que es disfressarà, crees una il·lusió.

Vist 149 vegades
Inicieu sessió per enviar comentaris

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.