Dijous, 20 Gener 2022 20:00

Lidia Bodí: "Fins que no vius l’experiència és impossible comparar-la amb res" Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(3 Vots)
Old Town a Varsòvia Old Town a Varsòvia

Ens acostem a l'Est d'Europa en una nova entrevista d'Estudiant fora, concretament a Varsòvia, de la mà de la jove banyeruda Lidia Bodí Berenguer, estudiant del Grau de Relacions Internacionals. Bodí ens parla de com és el seu dia a dia en la freda Polònia, de quins inconvenients li està portant estudiar lluny de casa en mig de l'actual pandèmia que continuem vivint, o altres com ara l'idioma o el canvi de moneda. També sobre què és allò que més troba a faltar del seu poble o com està vivint aquesta gran experiència per a ella.

mapa

 

Què estàs estudiant? I què va ser allò que et va portar a decidir-te?

Estudie el Grau en Relacions Internacionals a la Universitat d’Alacant. Sempre m’han agradat les llengües i he tingut molta curiositat per trobar un perquè als esdeveniments que ocorren al món i això anava lligat també a la meua passió per la història. Vaig triar aquestos estudis perquè vaig pensar que s’adaptaven molt bé a les meues inquietuds i que gràcies a que envolten diverses àrees diferents podria conformar un pensament crític al voltant de molts aspectes. 

Per què vas triar Varsòvia? Quina ciutat o país era la teua segona opció?

Vaig pensar en triar Itàlia en un primer moment, però després vaig veure més acertada l’opció de Polònia perquè és un país que contrasta molt més amb Espanya, i tenia ganes d’experimentar eixe canvi. A més, com ja he mencionat, sempre m’he interessat molt per la història del país, i vaig pensar que podria aprendre molt si estudiava ací. Tenia també molt bones referències d’amics que havien vingut a fer els seus Erasmus ací, aleshores això em donava una certa seguretat.

01

Universitat de Varsòvia

Que et va fer elegir aquesta opció? Altres persones del poble ja han estat a Polònia d’Erasmus, en el teu cas coneixies l’experiència d’algú? Et va condicionar en l’elecció? 

A més del que ja he mencionat, el fet de ser un país de Europa de l’Est em podia  permetre viatjar a altres països de manera més ràpida i poder veure món, i això m’il.lusionava molt. També era un punt a favor que no és un país car si el comparem amb molts altres i eixa és una de les raons per les quals hi ha tants estudiants Erasmus, molts d’ells espanyols, per la qual cosa conèixer gent ací no és en absolut un problema. 

Tenia referències d’amics que havien vingut ací però no van condicionar en realitat la meua elecció perquè havia estat fent una recerca de l’oferta d’universitats que convalidaven els meus estudis i la Universitat de Varsòvia s’ajustava prou a les assignatures que jo necessitava convalidar, aleshores ho tenia prou clar des d’un principi. 

02

Palau de la Cultura i la Ciència

Consideres que Polònia és una opció habitual entre els i les estudiants?

Sense cap dubte és un dels destins més triats pels Estudiants Erasmus. Des de les Universitats ens faciliten molt la incorporació a les classes i proposen moltes activitats on conèixer estudiants locals també i poder interactuar.  Al tractar-se d’un país amb un nombre tan elevat d’estudiants internacionals, hi ha molt bon ambient, molta festa, i bons plans.

03

Old Town de Varsòvia

Com definiries la ciutat on estudies?

Com que Varsòvia és la capital, és una ciutat que té de tot. Des del punt de vista cultural es poden visitar moltíssims museus diferents i cada dia fan vàries visites pels centres històrics de la ciutat i són molt recomanables. Des del punt de vista gastronòmic, l'oferta de diferents tipus de menjar és amplíssima, i des del meu punt de vista, la qualitat de la cuina ací és bona. Els restaurants són molt acollidors i es cuida molt la imatge dels llocs.  És una ciutat molt ben comunicada pel transport públic i com que visc molt prop del centre, tot el que necessite ho tinc a pocs minuts de casa, el que facilita molt el dia a dia, sobre tot els dies que fa fred.

04

Parc Lazienki

La teua vida d’estudiant és tal com la imaginaves?

La veritat és que crec que fins que no vius l’experiència és impossible comparar-la amb res. Venia amb la ment molt oberta i no m’havia fet cap tipus d’idea respecte a com anava a ser la meua rutina. Crec que és el millor quan t’endinses en programes així. No tenir expectatives creades i viure al dia.

05

Gdansk

Quins avantatges i desavantatges trobes d’estudiar a Polònia?

Dins dels avantatges destacaria que els professors han sigut tots molt bons. Tenien molta predisposició a ensenyar la matèria de formes molt amenes, hem fet molts treballs cooperatius tipus workshops i així he pogut conèixer a molts companys i companyes de diferents països amb els que compartia classes. 

Dins dels desavantatges, sols destacaria que per la situació actual algunes classes han passat a ser online (encara que no és un desavantatge d’estudiar ací realment), però sí diria que el fred i que es faça de nit tan prompte costa un poc d’assimilar al principi.

06

Sopot

Com és un dia de la teua vida a Varsòvia?

Partint del fet de que cada dia és diferent, perquè cada dia tinc unes assignatures, normalment m’alce i vaig a la Universitat. Els dies que no tinc classe aprofite per anar al gimnàs o avançar alguns treballs de les adaptacions curriculars d’Alacant i també organitzem plans per eixir i fer coses a la ciutat. Faig també classes de francés online com ja feia a Espanya. Com que els divendres no tenim classe, els aprofitem per viatjar o fer plans amb tot el grup, el millor és que sempre apareixen plans d’imprevist que qualsevol persona acaba proposant i que fan de cada dia diferent.

07

Sopot

Com definiries la vida a Polònia pel que fa als horaris, menjar, temps d'oci, vida nocturna, el clima...

Com que ací es fa de nit cap a les 15.30 h., és veritat que mereix la pena alçar-se una miqueta abans per intentar aprofitar les hores de llum (perquè el Sol no es veu  tots els dies). Pel que fa al menjar, llevat de les eixides el cap de setmana intente seguir la mateixa rutina que a Espanya, els supermercats ací sí que és veritat que són un poc diferents, però al final els agafes el punt.

Com que estem d’Erasmus els professors són prou flexibles amb les tasques que hem de fer i això fa que tinguem temps suficient per poder gaudir amb els amics i fer molts plans, aleshores l’oci i la vida nocturna són prou compatibles amb la rutina d’estudis.

Pel que fa al clima si que diré que vaig notar diferència ja només arribar en setembre, així que a hores d’ara més encara. És un país molt més fred que Espanya, on no hi ha quasi hores de sol i això fa que es faça de nit molt més prompte. He vist la neu vàries vegades i encara que diuen que podrem arribar a -20 graus, de moment he pogut experimentar -14.

08

Vistes des del Palau de la Cultura i la Ciència

Has tingut dificultats pel que fa a l’idioma? Entenem que l’ús de l’anglés també estarà estés allà.

Com que el polonés es troba entre una de les 10 llengües més difícils del món (entenent que es una mescla entre rus i alemà), sols entenc unes poques paraules bàsiques del dia a dia. Per exemple, gràcies es diu “dziękuję”, bon dia és “dzień dobry” o de res és “nie ma za co”.

Per això la llengua que utilitze ací és l’anglés. Tant a la Universitat com quan vaig a fer la compra o anem a qualsevol altre lloc.

I pel que fa al canvi de moneda?

A Polònia s’utilitza l’zloty, que equival a 0,22 euros més o menys. Al principi és cert que em pareixia estrany i era fins i tot graciós perquè anàvem als  llocs i no sabíem quines coses eren cares o barates i havíem d’estar fent la conversió en tot moment. Ara ja li hem agafat el caure i és una cosa més del dia a dia.

09

Palau de Wilanow

Has visitat altres zones del país o de moment no?

He visitat la zona nord del país (Gdansk, Sopot), que fa frontera amb el Mar Bàltic. També a l’oest la zona de Cracòvia i he de dir que encara que els barris més històrics de les ciutats  polaques solen assemblar-se, cadascun té el seu encant i el fa diferent. Al nord vam poder anar a la platja (encara que no tenia res a veure amb les nostres), a Cracòvia no podia faltar la visita als camps de concentració i les mines de sal que ens van donar una visió de la història que no teníem perquè ni tan sols veient-ho crec que podem ser capaços d’imaginar el que allí va passar. 

Has aprofitat per veure països propers a Polònia o la crisi sanitària ho ha impedit?

Vam tenir sort i a més de veure certes parts de Polònia, hem pogut visitar Suècia, un país nòrdic que si ja contrasta amb Espanya pel seu alt nivell de vida, encara ho fa més amb Polònia. Ens va sorprendre molt que és un país molt més avançant en tecnologia a les ciutats, on la vida és molt segura i la gent jove té moltes més oportunitats i ajudes que a altres zones. 

És cert que la pandèmia ens ha privat de poder visitar altres zones, com per exemple Àustria, on teníem ja un viatge programat però aquella mateixa setmana van tancar les fronteres del país i no vam poder anar.

11

Estocolm

Les notícies que ens puguen arribar d’este país de l’Est europeu estan relacionades amb una falta de respecte pels Drets Humans, pels drets LGTBI o els drets reproductius de les dones, és un tema que trobes que està en les opinions de la gent?

La veritat és que sí. Les primeres setmanes que estavem allí ens va sorprendre la quantitat de manifestacions que hi havia quasi totes les setmanes, la majoria d’elles relacionades amb l’abort (que continua sent il.legal) i la lluita pels drets LGTBI. 

Pel que fa a la crisi sanitària actual, com s’està vivint des de Polònia ara mateix? Trobes que ha canviat la situació des que vas començar la teua estada?

A la nostra arribada la mascareta no era obligatòria i l’aforament de la majoria dels llocs d’oci, les classes, estava pràcticament a la màxima capacitat. Sí és cert que aquestes últimes setmanes la cosa ha canviat prou per l’augment dels contagis. S’han implantat molts centres de vacunació i carpes per fer proves d’antígens a la ciutat i s’ha imposat la mascareta obligatòria de nou als espais tancats, a més les classes han passat a ser on-line, encara que a molts llocs d’oci i festa no s’estan aplicant tantes restriccions.

10

Vi calent

Pel que fa al teu dia a dia, trobes alguna cosa a faltar de Banyeres?

A banda de que sempre hi ha dies que trobes a faltar estar a casa, sobretot els dies de passar temps amb els avis, els cosins, el que més he trobat a faltar també ha sigut el nostre clima i la nostra serra. Sobretot perquè Varsòvia és una ciutat totalment plana on no hi ha muntanyes i sempre sol fer un temps, com ja he dit, prou gris, aleshores si tenia una manca d’això algun ratet.

15

Gdansk

Podem dir que hi ha un èxode de gent jove formada que busca millors oportunitats de les que pot trobar ací, com valores este fenomen?

Sincerament crec que amb els nivells de preparació que tenim a les Universitats espanyoles, els joves hauríem de tenir millors oportunitats ací, perquè són prous els casos de gent propera que conec que ha eixit a treballar a altres països per poder tenir millors oportunitats. Per exemple en Suècia era increïble la quantitat de parelles joves que veiem amb xiquets, ja que allí ens van explicar que els joves reben diferents ajudes del govern i moltes empreses privades per poder emancipar-se i tenir la seua pròpia casa i crear una família.

12

Estocolm

Entenem que la teua estància a Varsòvia té data de caducitat. 

Així és. Malauradament a finals de febrer tornaré cap a casa perquè estic a l’últim any de la carrera i el Treball de Final de Grau no el podia convalidar a Polònia. Tot i això crec que vaig prendre una molt bona decisió a l'haver triat vindre encara que fóra per un període de temps més curt perquè totes les experiències viscudes i les persones que he conegut ho fan totalment satisfactori. 

Com veus el teu futur laboral quan acabes? 

Una vegada acabe aquest últim any de carrera m’agradaria començar un Màster, probablement de Comerç Internacional i poder fer pràctiques a l'estranger o a alguna empresa multinacional i així poder buscar noves oportunitats laborals relacionades amb el que he estudiat.

14

Pierogis

Respon breument en relació a la teua vida d’estudiant a Varsòvia:

Un menjar: destacaria els Pierogis, o les sopes de pa

Una beguda: soplica (vodka típic de diversos sabors)

Una festa: discoteca Park

La pitjor matèria (en els estudis): crec que totes han sigut prou fàcils de portar i no ens han presentat grans dificultats en particular

Un lloc: Gdansk

Vist 810 vegades
Inicieu sessió per enviar comentaris

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.