Dissabte, 11 Setembre 2021 18:58

La Secretària autonòmica de Política Territorial visita La Canyada per defensar una transició ecològica sostenible amb les energies renovables

Escrit per
Valorar aquest article
(0 Vots)
La Secretària autonòmica acompanyada pels edils Fernando Sanchis i Eduardo Caparrós La Secretària autonòmica acompanyada pels edils Fernando Sanchis i Eduardo Caparrós Clara Sanchis Castelló

El passat dimecres 8 de setembre la Secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge de la Generalitat Valenciana, Immaculada Orozco Ripoll, va visitar La Canyada convidada pel Grup Municipal de Compromís. En primer lloc es van visitar les cooperatives de l'oli i del vi amb la presència dels seus respectius presidents, Juan Castelló i José Miguel Castelló, així com els edils de la formació al consistori local.

147

Segons els responsables de Compromís per La Canyada, "vam voler que la secretària autonòmica puguera veure el fruit dels cultius que tenim a La Canyada, els quals no volem que es vegen afectats per la implantació de projectes de plantes fotovoltaiques".

A continuació es traslladaren a l'acte públic que va tindre lloc a la Casa de Cultura organitzat per Compromís per La Canyada per tractar sobre les energies renovables i les seues aplicacions, davant els diferents projectes que se sol·licita fer a La Canyada i altres municipis veïns en un acte presentat per Fernando Sanchís.

148

Després de la seua intervenció va donar pas a la representant de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Immaculada Orozco, qui va dibuixar un escenari on per una banda és necessari l'aplicació d'energies renovables que combaten el canvi climàtic però que ho facen de forma respectuosa amb el nostre entorn. Segons Orozco des de les administracions públiques es prioritza l'ús de sòl degradat amb el mínim impacte visual, que no tinga un valor paisatgístic. Si bé és cert que en paraules de la Secretària autonòmica, la Generalitat Valenciana tindria les competències per atorgar o no llicències de construcció de plantes fotovoltaiques de menys de 50 Mb, mentre que les que són superiors la competència correspondria al Ministeri d'Indústria.

Pel que fa a les zones prioritàries, Orozco va assenyalar que des de la Conselleria de Política Territorial es vetlla per intentar implantar les plantes fotovoltaiques en terrenys amb poca capacitat agrícola, així com està vetllant-se per no implantar-los en zones de recàrrega d'aqüífers, per no posar en perill un element imprescindible com és l'aigua.

149

Desassossec entre els ajuntaments

Pel que fa a l'administració més pròxima a la ciutadania, els ajuntaments, Immaculada Orozco també va tindre paraules i va mostrar comprensió cap a la preocupació que els ens locals puguen tindre sobre este tipus de projecte. Segons la Secretària autonòmica es va afirmar que entén que els ajuntaments pugueren estar preocupats sobre una matèria en la què no tenen competències, i que puguen pensar que d'alguna manera tenen una pèrdua d'autonomia. Si bé és cert que segons Orozco els consistoris locals poden modular a través dels seus Plans Generals d'Ordenació Urbana (PGOU) o Normes subsidiàries les ubicacions dels projectes de plantes fotovoltaiques que es projecten al llarg i ample del País Valencià, com és el cas de la veïna localitat de Castalla.

En tot cas la representant de la Conselleria va defensar la necessitat d'una transició cap a les energies renovables en lluita contra el canvi climàtic però sense perdre la necessitat de la protecció del nostre territori. En esta línia es va referir a que des de la seua Conselleria i des de Compromís s'estan impulsant també comunitats energètiques locals que puguen autoproduir la seua pròpia energia a través de l'energia solar, objectius que estarien dins de l'Agenda 2030 per un futur sostenible. L'acte es va tancar amb un torn de preguntes on els assistents van poder preguntar a la Secretària autonòmica els diferents dubtes que es plantejaren.

150

Vist 81 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtindre dades i estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtindre més informació ací.