• Inici
  • La Vall
  • IES Digital
  • [IES Digital] Anna Ferre Navarro: "En l’atletisme la figura de la dona no està tan infravalorada com pot ser en el futbol"

[IES Digital] Anna Ferre Navarro: "En l’atletisme la figura de la dona no està tan infravalorada com pot ser en el futbol"

| IES Digital | IES Digital

Anna Ferre Navarro

Des de l'IES Biar i a través del seu grup Conviu ens han volgut acostar al seu treball en bé de la igualtat. Posat que les restriccions per preservar la salut de l'alumnat no fan possible la majoria d'activitats que acostumaven a programar, guanyen protagonisme les activitats telemàtiques i la difusió a través d'Internet, com ara en forma d'entrevistes a quatre joves esportistes: Tania Vidal, Anna Ferre Navarro, Alicia Punzano i la villenera Izaskun Hernando.

Anna Ferre, estudiant de 1r de Batxillerat de l'IES Biar, que compagina actualment els seus estudis amb l'atletisme al club d’atletisme de la Vall d’Albaida.

Quan i com vas començar amb l'atletisme? Per què el vas triar?

Vaig començar quan tenia més o menys nou anys, en 4t de primària, i vaig començar perquè m’agradava molt participar a les carreres del poble i, com veia que guanyava, vulgues o no, això et motiva, i com sabia que al poble hi havia un grup d’atletisme, els vaig dir als meus pares que volia apuntar-me, i em vaig apuntar.

Quants anys practiques aquest esport?

Set anys més o menys.

En quin nivell estàs actualment?

Estic a la categoria sub18, que és una edat  prou avançada. Quan estàs en aquesta edat, i segueixes practicant aquest esport, és perquè veus que pots tindre ja un futur més enfocat cap allò que vols, i veus que vas millorant a poc a poc.

Quant de temps li dediques a l'atletisme?

Més o menys dos hores, quatre dies a la setmana.

Fins a quin nivell t'agradaria arribar?

Si per mi fora, a tot el que poguera, des de campionats d’Espanya fins a europeus, campionats del món, olimpíades. A poc a poc, de xicoteta comences en provincials, en autonòmics, després en campionats d’Espanya i ja quan eres major d’edat, en europeus.

Has fet amistats dins del món de l'atletisme?

Sí, crec que és una de les parts més boniques que té aquest esport, competeixes, però no tens rivals, tens companyes, perquè sempre ens desitgem sort i és una de les coses més boniques.

Què és el que més t'agrada de córrer?

Els salts de tanques els faig des de xicoteta i m'encanten.

Tens alguna dona com a referent en el món de l'atletisme?

Sí, sempre que em pregunten açò, conteste el mateix, però damunt ara que ha sigut el campionat  europeu, Ana Peleteiro em pareix que és la millor que tenim actualment, perquè damunt ella va dir que ha notat que quan es pensava que no podia, s'esforçava més i més, i al final ho aconseguia. I Maria Vicente, que és molt jove i està aconseguint unes metes increïbles.

Amb quantes xiques i quants xics entrenes?

Entrene amb tres persones, però això també ens ajuda a estar molt més centrades. Tindre un gran grup de companyes està molt bé perquè t'ho passes genial, però estar amb poca gent també t'ajuda a saber el que vols i a perseguir els teus objectius.

Què opines de la figura de la dona en l'atletisme?

Jo crec que en l’atletisme la figura de la dona no està tan infravalorada com pot ser en el futbol, però, igualment, crec que queda molt per fer i que els hòmens tenen molt més protagonisme que les dones a pesar de tot el que elles estan fent.

Vas trobar alguna dificultat quan va començar a practicar aquest esport per ser dona?

No, la veritat és que no, perquè estem en unes edats en què no es nota tant aquest desnivell. I jo veig en les competicions a les quals vaig, que les dones i els hòmens tenim la mateixa importància i igualtat.

Què opines del fet que les marques d'atletisme són més altes per als homes que per a les dones?

Jo crec que miren un poc el nivell que tenen les dones i el nivell que tenen els hòmens, per separat, cadascú en el seu grup; per exemple, si cinc dones competeixen i fan més o menys la mateixa marca, la mínima ha d'estar equiparada a la marca que faça cadascuna, i jo crec que està bé, però que tampoc es deu infravalorar a les dones perquè la seua mínima siga més fàcil d'aconseguir, que és una cosa que molta gent diu.

Consideres que està millorant la posició de la dona en els esports?

Depén, perquè en general sí que li estan donant més visibilitat a la dona, però jo crec que si no estiguérem fent la pressió que estem fent per a muntar de popularitat i millorar, seguiríem igual que abans,  com passa en esports com el futbol, que és el més obvi. Jo crec que la dona segueix estant molt infravalorada i és pràcticament com si no existira, tu poses les notícies i el futbol femení quasi mai es veu.

Penses que hi ha desigualtat entre xics i xiques a l'hora d'obtindre beques en aquest esport?

No, jo crec que no, que si tu t' esforces i demostres el que vals, al final van a reconéixer el treball que fas.

Has viscut alguna anècdota interessant amb l’esport que practiques?

Sí, una vegada, fa poc, vaig anar a València a competir, sols havia de fer uns cent llisos. Vaig començar, anava genial, notava que anava millorant la meua marca, i quan em faltaven deu metres solament, de voler anar tan de pressa, em vaig doblar el peu i no vaig poder acabar la carrera. A mi em va fer molta ràbia, perquè no m’havia passat mai, ni en tanques, ni m’he parat mai en cap competició, però em va servir per a la pròxima anar més segura. Crec que estes coses són necessàries per motivar-nos i per a saber que tot no anirà sempre bé.

T'agradaria enviar un missatge per a alguna dona que no sàpia si començar amb algun esport?

Jo els diria que si tenen el dubte de si els agrada o no, que ho intenten, que si llancen el baló a la cistella i encerten, genial! I si no encertaren, ja buscaran un altre esport que les agrade més, però que per intentar-ho no quede, i que també és una forma d'alliberar-te un poc i de trobar aficions que pensaves que no anaves a trobar, i això t'aporta moltes coses noves a la vida.

L'article té 245 lectures

(Aquests continguts es publiquen gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè la Vall Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de la Vall Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).